Temple Of Dance

Teoksen nimi on Temple of Dance eli Tanssin temppeli
Temppelillä tarkoitetaan pyhää paikkaa ja Pyhällä tarkoitetaan yleensta jotakin asiaa, joka on muusta erillään ja jolle on annettu erityisasema. Tämän tanssiteoksen kautta haluamme viedä tuohon pyhälle paikalle tanssin keinoin suomalaisuuden ja itsenäisyyden kannalta erityisasemassa olevia asioita kuten voima, taito, rakkaus ja usko, joiden näemme osaltaan kannattelevan Suomea seuraavat sata vuotta demokratian ja vapauden hengessä. Tässä julistuksemme tanssin ja sanan välityksellä.

Voima
Suomalaisuudessa on voimaa, joka ei saa hiipua vertailuun, tasapäistämiseen ja itsensä kadottamiseen. Teoksessa vahvat naiset kannattelevat itseään ja toisiaan ja vaikeuksien edessä nostavat päänsä. Jussi on löytänyt vertaisensa tekijän, kun naiset lyövät kuokkansa suohon ja muuttavat sen pelloksi. Vaikka suomalaisessa naiseudessa on voimaa ja monessa mielessä Suomi on ollut edistyksellisimpien maiden joukossa tasa-arvon edistämisessä, niin tasavertaisuus ei vielä täysin toteudu. Suomalaisuuden voima nousee yhteisöllisyydestä ja yksilöllisyydestä, hellittämättömyydestä, oman kortensa kantamisesta ja mielipiteenvapaudesta. Olkoon tämä voima kanssamme tulevan 100 vuoden ajan.

Taito
Taito on kykyä tehdä jotain erinomaisen hyvin. Itsenäinen maamme tarvitsee taitajia eri aloilta, joille keskinkertaisuus ei riitä, heitä ajaa halu erottua massasta ja nostaa suomalaisuutta päättäväisyydellä ja periksiantamattomuudella. Tanssiessa taito on osa teosta. Taito pitää tanssijat yhtenäisenä sekä tuo liikkeeseen kauneutta ja voimaa. Jokaisella on omat luontaiset kykynsä, mutta taito on ansaittava opettelulla, harjoittelulla ja sinnikkyydellä. Itsenäinen Suomi tarvitsee taitajia johtamiseen, yrittäjyyteen, innovaatioihin, tietaan, taiteen ja teollisuuden aloille, maatalouteen, lääketieteeseen ja urheiluun. Koulutus on yksi tärkeä osa taidon edistämisessä ja kehittämisessä. Suomessa saa maailman parhainta koulutusta, joista muutkin maat haluavat ottaa oppia. Suomalaisilla on tapana vähätellä itseään, mutta jokaisella on kykyjä, joista olla ylpeä ja suomalaisella sinnikkyydellä ja intohimolla noista kyvyistä voi hioutua taitoa kannatella itsenäistä Suomea. Oli taito mikä tahansa, on siitä meille kaikille apua, aina. Taidon voi hetkellisesti unohtaa, mutta sitä ei ikinä menetä.

Usko
Tanssiryhmässä parhaasen suoritukseen pääsemme uskomalla itseemme ja toisiimme. Jos todella haluamme saavuttaa jotakin, meidän on uskottava siihen, mitä teemme. Ilman uskoa, emme tule saavuttamaan haluamiamme päämääriä. Suomalaisiin ja elämäämme pätee tämä sama. Asemamme voisi olla aivan erilainen, ellei sata vuotta sitten uskoa itseen ja toisiin olisi löytynyt. Asemamme myös sadan vuoden päästä voi olla täysin poikkeava, jos usko itseemme ja toisiimme vähenee. Suomalaisille ominaista uskoa ja toivoa kutsutaan nimellä Sisu. Sisu on uskon muoto, joka ei välttämättä siirrä vuoria, mutta jonka avulla pusketaan läpi harmaan kiven. Antakaamme tuon sisun viedä meitä kohti uutta.

Rakkaus
Tanssiharrastus antaa elämänmittaisia ystäviä, sillä heidän kanssaan lähentyy tanssiessa kuin huomaamattaan. Tanssin avulla rakkautta voi välittää ja osoittaa toiselle ilman sanoja: Kehon liikekieli ja tanssijan eläytyminen teokseen ovat vahvoja keinoja välittää suuriakin tunteita. Yksikään tanssiteos ei pysty välittämään sanomaansa katsojille, jos ei tanssijoiden välinen luottamus, kunnioitus toisia kohtaan sekä toisista välittäminen ole kohdallaan. Tällainen lähimmäisenrakkaus on kallisarvoinen voimava, joka antaa puhtia työhön, harrastukseen sekä arkeen myös sadan vuoden kuluttua, vuonna  2117. Samoin kuin tanssiryhmän jäsenet, tarvitsevat suomalaisetkin toisiltaan: kannustusta, kosketusta, teamspirittiä ja erilaisuuden kunnioittamista. Suomalaisuuteen kuuluu heikompien puolustaminen, rakkaus luontoon, perheeseen ja isänmaahan ja tästä maaperästä versoo tulevaisuus ja ne päätökset, jossa suomalaisuuden DNA siirtyy eteenpäin tuleville sukupolville.

Tanssin ja tämän teoksen kautta haluamme yhdessä julistaa nuoruuden voimalla katsojille ja suomalaisille sanomaa itsenäisyydestä, voimasta, taidosta, uskosta ja rakkaudesta. Tätä toivomme vielä vuonna 2117.

Koreografia: Russell Adamson
Musiikki: Fabric Live 73

Ellinoora, Meri, Riikka, Maiju, Liina ja Sofianna, Tanssikoulu Liisa Nojonen

Suomi Finland 100