
Suomi itsenäistyi vuonna 1917 oman valtiollisen ja yhteiskunnallisen kehityksensä tuloksena. 27.11.1917 eduskunta hyväksyi P. E. Svinhufvudin kokooman senaatin, jonka tärkein tehtävä oli Suomen valtiollisen itsenäisyyden turvaaminen. Itsenäisyyssenaattorit toimivat koko toimikautensa ajan äärimmäisen paineen alla. Senaattorit olivat kotoisin eri puolilta Suomea ja taustoiltaan erilaisia toimijoita. Yhteisinä tekijöinä voidaan mainita kiinnostus politikointiin ja vahva näkemys Suomen itsenäistymisestä. Senaattorit olivat kaikki myös melko samanikäisiä – keski-ikä oli noin 44 vuotta. Senaatin suvut ovat uuden vision suojelijoita seuraavat sata vuotta.
Professori, valtioneuvos ja senaattori Emil Nestor Setälä edustaa satakuntalaista maanviljeiläsukua, jonka historia Kokemäeltä tunnetaan 1400-luvun puolivälistä alkaen. Setälä oli suomen kielen ja kansanrunouden tutkija ja poliitikko. Hänen merkityksensä suomen ja suomalais-ugrilaisten kielten tutkijana sekä Suomen kulttuuri- ja kielipolitiikan muovaajana on ollut erittäin huomattavaa. Setälä syntyi Kokemäellä vuonna 1864. Hänen vuonna 1880 vain 16-vuotiaana laatimansa suomen kielen lauseoppia luettiin uudistettuna pitkälle 1900-luvun jälkipuoliskolle asti Suomen oppikouluissa. 53-vuotiaana Nuorsuomalaisen perustuslaillisen Setälän tehtävä itsenäisyyssenaatissa oli toimia kirkollis- ja opetustoimituskunnan päällikkönä ja itsenäisyysjulistuksen sanotaan olevan pitkälti hänen käsialaansa. Monarkistina hän jatkoi Paasikiven senaatissa vuonna 1918, ministerinä parissa myöhemmässä hallituksessa 1920-luvulla sekä kansanedustajana ja diplomaattina yliopistovirkojen lisäksi. Hän oli myös yksi Kokoomuksen ensimmäisistä puheenjohtajista.
E. N. Setälä avioitui ensin Helmi o. s. Krohnin kanssa, ja perheeseen syntyi neljä lasta. Toiseen avioliittoon Kristiane (Kristi) o. s. Thomsenin kanssa syntyi kaksi lasta.
Setälä-suvun yhteyshenkilö
Markku Aalto-Setälä
mas@kolumbus.fi
Kokemäen Setälät ry