Puhemiehen avaus – Maria Lohela

Nuorten uusi itsenäisyysjulistus on valtakunnallinen Suomi 100 -hanke

Ensi vuonna saamme kaikki iloita suuresta itsenäisyyden juhlavuodesta, kun Suomi täyttää 100 vuotta. Vuosi on pullollaan erilaisia itsenäisyyden ympärille rakennettuja, ja sen inspiroimia tapahtumia. Vaikuttaa siltä, että koko Suomi on innostunut lähtemään mukaan juhlintaan ja ohjelmakirjo on sen mukainen. 

Itsenäisyys merkitsee ihmisille erilaisia asioita ja he kuvailevat siihen liittyviä tunteitaan ja mielipiteitään eri tavoin. Sodan käyneiden, maata jälleenrakentaneiden, suurten rakennemuutosten kokeneiden ja tänään opintietään käyvien kokemukset ovat hyvin erilaisia, mutta niillä on epäilemättä yhdistäviäkin tekijöitä.

Kansat ja kansakunnat ammentavat historiastaan rakentaessaan tulevaa. Pian sata vuotta sitten annettu itsenäisyysjulistus sementoi ne lähtökohdat, joista Suomen valtiollinen itsenäisyys tultaisiin toteuttamaan ja turvaamaan. Itsenäisyysjulistus kuvasi oman aikansa henkeä, totta kai, mutta samalla se katsoi pitkälle tulevaisuuteen.

Miltähän Suomen seuraavat sata vuotta mahtavat näyttää? Yksi valtakunnallisista Suomi 100 -hankkeista on tässä tilaisuudessa esiteltävä 100visio, uusi itsenäisyysjulistus nuorten näkökulmasta. Sitä tulee pian sisällöllisesti tarkemmin esittelemään Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala.

Totean, että olen itse puhemiehenä ja kansanedustajana erityisen kiinnostunut siitä, millä tavalla nuoret näkevät demokratian muotoutumisen ja kehitystarpeet.

Eduskunta on mukana tapahtumassa järjestämässä tilaisuuteen liittyvää juhlapäiväkokonaisuutta ensi vuoden marraskuulle. Tilaisuuteen liittyy nuorten itsenäisyysjulistuksen palkintojen jako ja seminaari.

Eduskunnassa on oma Suomi 100 -työryhmä, jonka työtä puhemiehenä vedän. Ryhmä lähestyy juhlavuottamme nimenomaan demokratiamme ja eduskuntainstituution näkökulmasta, mutta sitä on koko ajan painotettu siten, että mietimme miten tuomme yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja poliittisen päätöksenteon lähemmäs kansalaisia, ja erityisesti nuoria, ja miten saamme heidät kiinnostumaan vaikuttamisesta, politiikasta ja äänestämisestä.

100visio-hanke sopii siis oikein hyvin osaksi eduskunnan juhlavuoden tapahtumia.

100visio - Video

Uutta visiota Suomelle seuraaviksi 100 vuodeksi kutsutaan nyt luomaan suomalaisia koululuokkia. Tärkeintä on lähteä mukaan!

100visio - Mitä?

Visio Suomesta seuraavaksi 100 vuodeksi – nuorten uusi itsenäisyysjulistus.

100visio - Nuoren ääni

Lukiota käyvä Toni Nikka pohtii, mitä hän voin tehdä kunnioittaakseen isänmaataan ja sen itsenäisyyttä.

100visio - Puhemiehen avaus

Maria Lohela on puhemiehenä ja kansanedustajana erityisen kiinnostunut siitä, millä tavalla nuoret näkevät demokratian muotoutumisen ja kehitystarpeet.

Suomi Finland 100